Monday, September 1, 2008

Да уволним ли фермера?


Напоследък една от най-разискваните теми е протестът на млекопроизводителите. Достатъчно се дъвка по темата справедлив или не е този протест, правителството ли искат да свалят в крайна сметка и т.н. Мисълта ми тук е друга. По разни места чувам призиви едва ли не да закрием селското стопанство, че видите ли от него полза няма и, че с развиването на други сектори като туризъм и тежка промишленост например можело да издържаме държавата.

Да, но можем ли да нахраним държавата? Не, не можем. А селското стопанство в сегашния си вид храни ли държавата? Не, не я храни. Само й сервира предястието. Основното идва от другаде. Подразних се от един коментар на статията на Longanlon за "краварския" протест, че селското стопанство го имало само в "банановите" републики. Т.е. там по Африка, Латинска Америка и прочее. Само, че най-развитите селскостопански страни в света са и най-развитите страни въобще - САЩ, ЕС, Япония и някои от бързо развиващите се като Китай, Япония, Индия, Бразилия и др. Аз не виждам нищо "бананово" в САЩ или пък в Япония.

Основната разлика идва от това, че там имат селско стопанство, а тук си имаме земеделие. За да почнат фермерите да изкарват пари трябва да се научат да рискуват и да вкарат пари в производството си. Без значение как ще се сдобият с тях, кредит, ипотека или широко коментираните субсидии. Трябва и да разберат, че когато кандидатстват за субсидии по САПАРД, ЕС му ги дава, за да има твърд под краката на прасето и четири здрави стени, които да го пазят от вятъра, а не за да си купи още 20 малки прасенца, които да се въргалят в кочината.

Само с яки инвестиции българския фермер може да конкурира продукцията на западния, която се внася на горе-долу същата цена (или малко по-висока), но с много по-добро качество. Ако успее в тази конкуренция, то в даден момент може и да излезе на печалба, която пък също би трябвало да инвестира както е във всеки един нормален бизнес.

Тук въпросът не е до субсидиите, а до мислене. България има нужда от земеделието си (тези, които смятат обратното нека да си направят шопска салата от български и турски домати и да ми кажат дали има разлика). Само, че то трябва да се превърне в селско стопанство. Фермерите трябва да разберат, че те не са нещо повече от другите отрасли и икономическите закони важат и за тях. И, че внедряването на технологии е особено важно, за да избегнем превръщането ни в "бананова република".

В крайна сметка трябва ли да уволним фермера? Не! Трябва ли фермера да промени мисленето си и начина си на работа? Определено!

5 comments:

Anonymous said...

Един от малкото нормални коментари по темата, който съм прочел последно време. Да се надяваме че повече хора ще започнат да мислят по подобен начин.

Anonymous said...

е тук няма как да не се съглася с тебе - да, трябват яки инвестиции и да, проблемът е в мисленето.

и ние не само не бива, а просто ... не можем да уволним фермера - защото не ние сме му работодатели. той сам си е работодател и от него зависи дали ще развива бизнеса си.

Unknown said...

Само да обърна внимание, че инвестиция и субсидия са различни неща. Инвестицията очаква печалба и успех. Субсидията не очаква нищо но и не носи нищо. Аз съм против субсидиите. И съм за инвестициите.

Svuio said...

Това е така, но какво пречи субсидията да се инвестира. "Субсидирам" би трябвало да означава "подпомагам", т.е. ЕС ти казва: Ето ти толкова и толкова пари, помогни си и спечели."А какъв по-добър начин да си помогнеш като инвестираш в бизнеса си.

Anonymous said...

Субсидията всъщност е безвъзмездно подпомагане, и всъщност тя е инвестиция. Инвестиция е защото държавата инвестира в дадено производство за да може да го запази и по този начин в бъдеще да може да ползва облагите от това производство.

И още нещо - защо си мислите че субсидиите са само за земеделието. Субсидии има за всички сфери - стига да бъде представен проект и тои да бъде удобрен от съответната комисия (разбира се за различните сфери условията за получаване са различни).

 
Clicky Web Analytics

Free Blog Counter

Add to Technorati Favorites Бутон за Класация на блоговете