Wednesday, September 10, 2008

Не е лесно да си блогър!


Не е лесно да си блогър. Или поне не в Мароко. След като в България цензурираха цял сайт, в Мароко направо вкарват в затвора за изказано мнение. Мохамед Еражи на 32 е бил осъден, забележете, на две!! години затвор защото си позволил да критикува краля Мохамед VI. Точната формулировка е "липса на респект към краля".

Еражи написал, че политиката на краля подтиква марокаците към мързел, защото твърде лесно се отпускали безвъзмездни еднократни помощи. За илюстрация използвал виц според, който краля се разхождал с малкия си син и дал разрешително за такси на мъж, който просто му изпял една песен.

През февруари, отново в Мароко осъдиха друг младеж на три години защото създал изкуствен профил във Facebook, на принц Мулай Рашид. Все пак той бил помолван малко по-късно от щедрия крал.


От тези две случки произлизат две неща - арабите са си араби и не можеш просто така да говориш срещу суверена. И другото е, че явно в Мароко възприемат блогърите като равни на журналистите след като им се отделя толкова голямо внимание и всяка казана дума се следи внимателно, съответно можеш да отидеш в дрънголника.


И тук се питам, дали мен ще ме осъдят, ако кажа, че примерно българиският премиер е пълен ....к?

No comments:

 
Clicky Web Analytics

Free Blog Counter

Add to Technorati Favorites Бутон за Класация на блоговете